Gratis zonnepanelen, als je ten minste voor vijf jaar tekent (Trouw)

23-05-2012 11:34
Joop Bouma − 22/05/12, 11:11

De Nederlandse Energie Maatschappij gaat 'gratis' zonnepanelen leveren aan klanten die voor vijf jaar een energiecontract tekenen. Eind deze maand kunnen bestaande én nieuwe klanten panelen aanvragen.

Het is een proef. Het bedrijf heeft panelen voor duizend daken in bestelling. "Als de actie een succes wordt, gaan we na de pilot door", aldus directeur Harald Swinkels.

Per klant worden drie panelen geleverd, die ongeveer 10 procent van het jaarverbruik aan elektriciteit kunnen opwekken. De besparing komt neer op 10 euro per maand.

De klant betaalt voor de drie panelen 25 euro per maand, maar krijgt voor de teruglevering van elektriciteit 15 euro per maand korting. "De panelen krijgen ze dus eigenlijk gratis", stelt Swinkels.

De 25 euro bijdrage loopt door totdat de klant de totale kostprijs van de panelen, 1395 euro, heeft betaald. Daarna stopt de eigen bijdrage, maar de korting van 15 euro per maand loopt wel door gedurende de contractperiode van vijf jaar. Klanten die na vijf jaar overstappen, mogen de zonnepanelen houden.

"We willen zoveel mogelijk mensen in aanraking brengen met duurzame levering van energie", aldus Swinkels. "Het is een laagdrempelig project. Het systeem wordt zo geleverd, dat iedereen die een beetje handig is de panelen zelf kan installeren. Gewoon de stekker in het stopcontact en de levering kan beginnen." Maar wie niet handig is, moet zelf een installateur inschakelen (en betalen). De panelen worden geproduceerd door het Chinese bedrijf Suntech, de omvormer, Mastervolt, is van Nederlandse makelij.

Wat zit er voor het bedrijf aan vast? Swinkels: "Wij zien veel toekomst in decentrale opwekking van energie. Als bedrijf gaan we daarin mee. Met deze actie willen we een nieuwe doelgroep aanspreken: mensen interesseren in duurzaamheid die betaalbaar is."

Professionele installateurs van systemen voor zonne-energie klagen dat prijsacties van organisaties als Vereniging Eigen Huis en Natuur en Milieu in feite concurrentievervalsend zijn voor de branche. Deze organisaties missen de expertise, zeggen ze, waardoor mogelijk niet de beste systemen worden geïnstalleerd en de nazorg onvoldoende is.

Swinkels: "Ik ken die kritiek. Ik vind die benadering een tikkeltje negatief. Het is goed om mensen snel in aanraking te laten komen met zonne-energie. Dat is goed voor de toekomst."

 

Bron: De Trouw, 22 mei 2012, 11.11